Den fattige studenten burde vært utdatert

Så lenge jeg kan huske har jeg blitt fortalt at studenter er fattige. Som student skal man visst nok være fattig, og det er visst nok greit, siden det bygger karakter.

Foto: Pexels

Sebastian Wie Murphy (20)

11.05.2020

Mer om Sebastian Wie Murphy

Sebastian er student ved OsloMet og medlem av sentralstyret i Rød Ungdom, hvor han er studentpolitisk ansvarlig.

Det er normalisert at studenter skal være fattige. Vi burde ikke akseptere dette konseptet. Vi må avdekke denne negative tankegangen og innse at fattige studenter ikke trenger å være normen. Norge har råd til å utvikle flinkere studenter. Vi må hjelpe studentene.

I Oslo koster det i gjennomsnitt omtrent 6200 kroner å bo i et bofellesskap. Ofte må man betale en slik pris uten inkludert strøm, internett, møbler og andre ting man trenger i hjemmet. I tillegg må man betale flere tusen kroner i semesteret for pensumbøker. Universiteter har rett til å kreve at studenter har PC. Studenter trenger mobil, klær, dopapir og transport. Og i tillegg kommer mat. Fulltidsstudenter kan få en basisstøtte på 121 000 kr. Stipendet blir ikke likt fordelt utover året. I en vanlig måned får man bare utbetalt 8 300 kroner. Om man går inn i en ny måned uten penger fra den forrige, så er man nede på 2 100 kroner, etter å ha betalt leie. 2 100 kroner er ikke nok for en måned, når det skal dekke alt av mat og andre utgifter. Her har jeg til og med bare brukt prisen på et gjennomsnittlig rom i et bofellesskap. Om man er uheldig er det eneste man får tak i et rom til 10 000 kroner måneden.

Foto: Pexels

For mange av de som må flytte for å studere er jobb den eneste muligheten. Dette skaper unødvendig stress. Det er forventet at studenter skal gjøre det bra på skolen, som ikke bare betyr å møte opp til undervisning, men også å studere hjemme, så skal man i tillegg jobbe flere dager i uken? Som student burde vi også ta oss tid til å være sosiale, vi må holde oss i form, både fysisk og psykisk, og ofte vil vi ha hobbyer eller være politisk engasjerte. Hvordan skal et menneske få tid til alt dette? Det blir ikke tid til å slappe av og man får mindre tid til å studere hjemme noe som fører til svakere resultater enn studenten hadde potensialet til.

Foto: Privat

Det er flere ting Norge burde gjøre for å hjelpe studentene. Først og fremst må den norske stat gi studenter høyere stipend, og mindre lån. I tillegg må Norge ta kontroll i boligmarkedet, for å gjøre det billigere å bo. Før Norge får kontroll i boligmarkedet må i alle fall studentboliger bli billigere. Hver dag disse sakene ikke blir gjennomført tas det valg. Norge velger å sette markedsøkonomi før studentenes velvære. Norge velger å slite studenter ut i stedet for å se til at alle studenter får ut sitt potensiale.

Det er flere negative bivirkninger av Norges svake støtte av studenter. Studenter risikerer å velge feil studie, uten å tørre å endre, grunnet dårlige regler for omgjøring av lån til stipend. Studenter lærer mindre enn det som kunne vært mulig. I tillegg styrker dette klasseskillene i Norge. For barn av velstående foreldre blir det lettere å få støtte for å studere.

Bedre studentstøtte betyr flinkere og mer fokuserte studenter. Flinke studenter blir til flinke sykepleiere, leger, lærere, forskere, ingeniører osv. som skal ta vare på Norge i fremtiden. Spør deg selv, ønsker du at Norge skal bli tatt over av folk som er flinkest mulig? Eller sultne og utslitte mennesker? Stopp aksepten for den fattige studenten og etterstreb den flinke studenten!

Har du fått med deg disse?

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Psykiske plager er ikke noe en skal føle skam over. Tvert imot bør en føle stolthet over at man erkjenner at man har et problem, og at man i en vanskelig tid tørr å søke hjelp.

Kriser kan også være vendepunkt

Kriser kan også være vendepunkt

Dessverre kan man ikke tilpasse alle løsninger til den gamle normalen. Vi er nødt til å utfordre samfunnet og vårt eget syn og se helhetlig.

>

Share This

Share this post with your friends!