Kan vi få bedre psykisk helse av korona-pandemien?

Korona-pandemien har snudd livet på hodet for mange ungdommer. Mens noen sliter fordi de ikke kan besøke venner, familie og psykolog, er andre lettet fordi de slipper press om dyr russefeiring, en altfor full kalender og sminke som skal være on-point.

Foto: Pexels

Sigrid Lien Sagabråten (23)

07.05.2020

Mer om Sigrid Lien Sagabråten

Leder i Oslo Senterungdom

Samtidig er tendensen at stadig flere sliter. Kravene som stilles blir stadig strengere, og forventningen om å være lykkelig blir sterkere. Man skal helst ha både gode karakterer, vite hva man skal bli, være populær, pen, være i god form, ha et interessant liv og ha flest mulig følgere på Instagram – alt dette i et land som er halvveis nedstengt.

Er den psykiske helsen vår på vei utfor et stup, eller kan vi komme styrket ut av pandemien?

Mens enkelte har det verre enn noen gang, er det andre som ikke ønsker at samfunnet skal tilbake til normalen. Andre har mer blandede følelser. Uavhengig av hvor man står er det viktig å gjøre det beste ut av situasjonen. Dersom man har det tungt er det – som alltid – ulike måter å håndtere det på. For noen er det beste å søke profesjonell hjelp, for andre er det best å prate med venner og familie, og for andre er det best å ikke snakke med noen om det i det hele tatt. Vi er forskjellige, og derfor er det forskjellige ting som hjelper.

Foto: Pexels

Alle som ønsker profesjonell hjelp må selvfølgelig få det, men det er ikke den beste løsningen for alle. For mange er i stedet lavterskeltilbud eller en ny hobby den beste hjelpen man kan få. Politisk må vi derfor jobbe for at terskelen for å søke hjelp og prisene blir så lave som mulig, og at køene blir så korte som mulig. Med fagfornyelsen blir det heldigvis mer fokus på psykisk helse i skolen, noe som er et viktig grep for å bryte ned tabuer. Samtidig må man være bevisst på at man aldri vet hva folk rundt seg sliter med. Noen vil få det bedre med åra, andre vil ikke det. Uansett må man gjøre det beste ut av situasjonen. Selv om man kan finne mange grunner til å gi opp, trenger man bare en grunn for å la være.

Foto: Privat

Vi må også slutte å jakte på lykken i seg selv, og heller finne det som gjør oss lykkelige. Med reiseforbud og stengte tilbud er det mange som har blitt mer bevisste på hva vi har rundt oss, og hva som virkelig betyr noe. Mange har fått nye hobbyer som yoga, hage eller lesing – noe som ikke bare er et viktig grep for å bedre psykisk helse, det er også et viktig klimatiltak. Mange har blitt mer bevisste på hva man gjør for sin egen del, og hva man gjør for andres del. Har du ikke lyst til å barbere deg eller gå i ukomfortable klær? Dropp det. Det kanskje viktigste er likevel at mange føler at de endelig har god tid uten at de går glipp av noe. Man slipper stress i hverdagen.

Jeg vil derfor avslutte med å gi deg som leser en utfordring. Tenk over hva du setter pris på nå, som du vanligvis ikke kan gjøre. Elsker du å ha forelesning iført pysjbukser? Skriv det ned! Etterpå kan du tenke over hva du setter pris på ved hverdagen når landet ikke er i unntakstilstand.

Er det å kunne prate med hvem du vil på skolen? Skriv det ned! Til slutt vil jeg oppfordre til å sende en melding eller ringe noen du bryr deg om. Det viktigste vi kan gjøre for den psykiske helsen vår er tross alt å vise at vi bryr oss om hverandre.

Har du fått med deg disse?

Den fattige studenten burde vært utdatert

Den fattige studenten burde vært utdatert

Så lenge jeg kan huske har jeg blitt fortalt at studenter er fattige. Som student skal man visst nok være fattig, og det er visst nok greit, siden det bygger karakter.

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Psykiske plager er ikke noe en skal føle skam over. Tvert imot bør en føle stolthet over at man erkjenner at man har et problem, og at man i en vanskelig tid tørr å søke hjelp.

Kriser kan også være vendepunkt

Kriser kan også være vendepunkt

Dessverre kan man ikke tilpasse alle løsninger til den gamle normalen. Vi er nødt til å utfordre samfunnet og vårt eget syn og se helhetlig.

>

Share This

Share this post with your friends!