Et ungt ja til Europa
Jeg tilhører den unge generasjonen som er født etter folkeavstemningen i 1994. Vi har aldri fått sagt vår mening om norsk medlemskap i EU. Nå er det på tide at vi tar debatten!

Foto: Unsplash
Knut André Sande (23)
06.05.2020
Mer om Knut André Sande
Leder for Europeisk Ungdom
Takket være EØS-avtalen fikk vi verdens beste handelsforbindelse med Europa. Den frie bevegelsen av varer, tjenester, arbeidskraft og investeringer har bidratt til økt velstand og arbeidsplasser over hele landet. Ikke lenge etterpå ble landegrensene åpnet da vi ble med i Schengen-samarbeidet. I stedet for å møte på en ny passkontroll mellom hvert EU-land etablerte vi heller en felles yttergrense. Vi bygget broer, ikke murer.

Foto: Pexels
Enda viktigere er det at vi får en tryggere hverdag og framtid når EU-fellesskapet bidrar med å løse vår tids utfordringer. La oss bruke klimakrisa som eksempel. I møtet med USA, Kina og Russland trenger vi at EU går foran. EU viser klimalederskap, setter ambisiøse klimamål, redder livet i havet og bidrar til å ta bedre vare på naturen.
Klimagassutslippene stopper ikke på svenskegrensa. Nasjonalstaten står ikke sterkt nok i møtet med multinasjonale selskaper som velger skatteparadis framfor velferdsstaten. Rekordmange mennesker er på flukt. Menneskehetens forbruk er langt over jordklodens bæreevne. Nå er vi dessuten inne i en global pandemi, men i stedet for å samarbeide er verdens helseorganisasjon (WHO) i ferd med å bryte sammen.

Foto: Privat
Vi trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre. Den europeiske union er et godt utgangspunkt, men vi må gjøre EU enda bedre. Da holder det ikke å ha én fot innenfor og én fot utenfor. Vi må oppgradere EØS-avtalen til et fullverdig medlemskap i EU slik at vi får være med å bestemme. Når Norge blir medlem av EU får vi delta i det europeiske demokratiet og økt innflytelse.
Jeg sier ja til EU fordi jeg mener vi har det bedre sammen. Det håper jeg du også gjør!
Har du fått med deg disse?
Den fattige studenten burde vært utdatert
Så lenge jeg kan huske har jeg blitt fortalt at studenter er fattige. Som student skal man visst nok være fattig, og det er visst nok greit, siden det bygger karakter.
Det er jo ingen grunn til å hviske!
Psykiske plager er ikke noe en skal føle skam over. Tvert imot bør en føle stolthet over at man erkjenner at man har et problem, og at man i en vanskelig tid tørr å søke hjelp.
Kriser kan også være vendepunkt
Dessverre kan man ikke tilpasse alle løsninger til den gamle normalen. Vi er nødt til å utfordre samfunnet og vårt eget syn og se helhetlig.