Krisen slår sprekker i EU sine grunnpilarer

For noen uker siden kunne vi lese på NRK at 20.000 litersflasker med håndsprit er stoppet for eksport i Polen. Polen er en del av EU og Norge er med i EØS samarbeidet som på papiret sikrer oss fri flyt av varer og tjenester. Kontrakten var i orden, men Polen stoppet eksporten fordi de ønsker å prioritere liv og helse til egen befolkning først. Det kan vi ikke klandre de for.

Foto: Pexels

Torleik Svelle

05.05.2020

Mer om Torleik Svelle

Leder for Senterungdommen

Kunne vi sett for oss denne overskriften: «Norge stopper 20.000 liter håndsprit, klar for eksport til Polen». Da tror jeg et helt land ville stått sammen om å overkjøre overnasjonale avtaler om eksport. Vi er aldri så nære oss selv som når vi står i en krise og da er ingenting viktigere enn å ta vare på oss selv.

Tidligere denne uken kunne vi også lese at Russland, verdens største korneksportør stopper eksporten av kort frem til juli. Ingen statsleder i verden, med sitt moralske kompass noenlunde i orden ville eksportert mat menns egen befolkning sulter.

I forbindelse med Brexit gikk generalsekretæren i europabevegelsen ut å sa «Det er på grunn av partier som Senterpartiet at det blir krig i verden» og han er ikke alene, merkelappene på oss som tror på nasjonal selvforsyning har vært mange.

Foto: Privat

I en usikker verden er det viktigere enn noen gang å planlegge for det uforutsette. Vi kan ikke lenger basere oss på korn i fra Russland og biff i fra Argentina, da står vi tomhendte den dagen de forsvinner. Derfor er det viktig at matjorda brukes og fjellene fylles med beitende ku og sau. Vi trenger en grundig undersøkelse av hvilke farer Norge står ovenfor, så må vi planlegge for dem. Alle har forsikring på bilen sin, nå må stortinget forsikre Norge.

Unge Venstre beskriver sin drøm «et Europa uten landegrenser» på sine nettsider. Det i er i vanskelige tider som nå vi ser hvor uoppnåelig den drømmen faktisk er. Jeg har tiltro til at Norge kommer seg igjennom korona utbruddet, både med og uten polsk hånd-sprit. Min drøm er at Norge i fremtiden skal bli mer selvforsynt. Sikre vår egen mat, hånd-sprit og legemidler. Den drømmen er mer aktuell enn noen gang.

Har du fått med deg disse?

Den fattige studenten burde vært utdatert

Den fattige studenten burde vært utdatert

Så lenge jeg kan huske har jeg blitt fortalt at studenter er fattige. Som student skal man visst nok være fattig, og det er visst nok greit, siden det bygger karakter.

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Psykiske plager er ikke noe en skal føle skam over. Tvert imot bør en føle stolthet over at man erkjenner at man har et problem, og at man i en vanskelig tid tørr å søke hjelp.

Kriser kan også være vendepunkt

Kriser kan også være vendepunkt

Dessverre kan man ikke tilpasse alle løsninger til den gamle normalen. Vi er nødt til å utfordre samfunnet og vårt eget syn og se helhetlig.

>

Share This

Share this post with your friends!