Nordmenn vasker hendene, nå må vi løfte blikket!

COVID19 vil gå inn i historiebøkene som viruset som snudde verden på hodet. Viruset som viste at verken sørkoreansk teknologi, amerikansk militærstyrke eller norsk økonomi er nok til å forhindre katastrofer.

Illustrasjonsfoto: Hugh Lunnon Creative Commons

Magnus Killingland (22)

02.05.2020

Mer om Magnus Killingland

Fylkesstyremedlem i Oslo KrFU

For pandemien vi nå opplever, truer alle kontinenter. Det er fristende å si at vi alle er i samme båt. Men det er ikke helt sant. Nordmenn seiler på urolighetens hav i et enormt skip. Vi merker bølgene, men klarer å manøvrere oss i stormen ved å vaske hendene, holde to meter avstand og ved å ha hjemmekontor. Situasjonen er kritisk, men besetningen er tilpasningsdyktig. Andre stedet i verden ror folk i små joller. Ingen vet når skroget vil begynne å ta inn vann, men alle vet at det vil bli katastrofalt når det skjer. De vet at de ikke har båten som trengs for kunne kjempe mot så store bølger.

Moria leiren på Lesvos er en slik båt. Om man i det hele tatt kan kalle det en båt. Mer beskrivende er det å si at menneskene her flyter rundt i havet, mens de kjemper for å holde hodet over vann. 20 000 flyktninger i en nedlagt militærleir med kapasitet til å romme 3 000. Flere organisasjoner melder om barn som driver med selvskading og mennesker som inngår avtaler med menneskesmuglere om å donere bort en nyre hvis de blir smuglet ut av Hellas. De sanitære forholdene gjør det umulig å følge gode hygieneråd. Hver vannkran deles av 1300 personer, og søppel fyller hele leiren. Situasjonen er umenneskelig i seg selv, men om viruset sprer seg i denne båten vil dødstallene i leiren stige drastisk.

Foto: Privat/Pexels

I krisetider bør vi aldri svare med nasjonalisme. Nasjonal dugnad er viktig, men ikke nok. I en internasjonal krise må man bidra i den internasjonale dugnaden. FNs generalsekretær António Guterres har uttalt «Viruset er en trussel mot menneskeheten, og menneskeheten må kjempe imot. Global handling og solidaritet er helt avgjørende. De enkelte lands innsats er ikke nok». Hittil har Regjeringen forpliktet seg til å gi 2,2 milliarder til utvikling av vaksine, tatt initiativ til å opprette et eget koronafond under FN og understreket viktigheten av Verdens helseorganisasjon. Jeg har tiltro til at Norge vil ta flere slike skritt i den internasjonale dugnaden.

Nå må vi løfte blikket og avhjelpe situasjonen i overfylte flyktningeleirer som i Hellas. Vi må innse at det ikke er vi som har det tøffest i denne krisen. Internasjonal solidaritet er den beste måten å møte globale kriser. Vi må aldri få nok med oss selv, men alltid strekke oss langt for å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner. Mennesker i mer utsatte båter enn vår egen.

Har du fått med deg disse?

Den fattige studenten burde vært utdatert

Den fattige studenten burde vært utdatert

Så lenge jeg kan huske har jeg blitt fortalt at studenter er fattige. Som student skal man visst nok være fattig, og det er visst nok greit, siden det bygger karakter.

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Det er jo ingen grunn til å hviske!

Psykiske plager er ikke noe en skal føle skam over. Tvert imot bør en føle stolthet over at man erkjenner at man har et problem, og at man i en vanskelig tid tørr å søke hjelp.

Kriser kan også være vendepunkt

Kriser kan også være vendepunkt

Dessverre kan man ikke tilpasse alle løsninger til den gamle normalen. Vi er nødt til å utfordre samfunnet og vårt eget syn og se helhetlig.

>

Share This

Share this post with your friends!